skip to Main Content
28136554 / 40929777 kontakt@homeopati.dk

Ofte stillede spørgsmål

Vi har samlet nogle af de spørgsmål vi ofte bliver stillet om homøopati

Homøopati er en alternativ behandlingsform, hvor små doser specifikt udvalgte lægemidler stimulerer patienten, så kroppen kan helbrede sig selv.

Hvad er homøopati og teorien/filosofien bag behandlingsformen? 
Princippet i behandlingen er, at et homøopatisk lægemiddel, som fremkalder bestemte sygdomssymptomer under lægemiddel-afprøvning på et rask menneske, også kan helbrede disse symptomer hos et sygt menneske.

Hvorfor hedder det klassisk homøopati?
”Klassisk homøopati” betegner den oprindelige homøopatisk behandlingsform efter grundlæggeren Samuel Hahnemanns principper. Den Klassiske homøopati er blevet praktiseret i 200 år, men tankegangen i behandlingsformen stammer helt tilbage fra den græske læge Hippokrates, som levede i det 5. Århundrede før vores tidsregning.
I dag praktiseres homøopati i 41 ud af 44 europæiske lande, er officielt anerkendt i lande som New Zealand og Sydafrika og indgår som en integreret del af de nationale sundhedssystemer i bl.a. England, Tyskland, Holland, Brasilien, Australien, Mexico og Indien. Ifølge WHO bruger ca. 400 millioner mennesker verden over homøopati som primær behandlingsform.

- der anvendes homøopatiske lægemidler efter lighedsprincippet ’Likes cures like’ baseret på en to-timers grundig samtale med patienten
- Et homøopatisk lægemiddel vælges på baggrund af en helhedanalyse af patienten - Holistisk behandling.
- giver ét homøopatiske lægemiddel ad gangen i den rette styrke og lavest mulige dosis.
- små doser specifikt udvalgte lægemidler, som stimulerer kroppen så den kan helbrede sig selv.
- bruger homøopatiske lægemidler, der er afprøvet på raske mennesker. Der er ingen dyreforsøg i fremstilling eller testing af homøopatiske midler

Dette udtryk bruges generalt om komplekslægemidler.
Allerede i Hahnemanns tid var der behandlere, der blandede forskellige homøopatiske lægemidler sammen og anvendte dem til specifict organ- eller diagnosebehandling. Dvs. valget af det homøopatiske lægemiddel baseres ikke fra et holistisk synspunkt, men på en sygdomsdiagnose.
Blandingerne er for det meste ikke afprøvet på raske mennesker og tages i meget hyppige doser, der tit kun virker på fysiske symptomer og kan medføre heftige reaktioner.

De fleste af vore patienter har ofte været igennem et ofte længere behandlingsforløb hos deres egen læge og/eller en speciallæge. De kommer med den diagnose, som det etablerede system allerede har givet dem.
Kommer patienter til os først, og vi vurdere, at de har symtomer de har eventuelt kunne være udtryk for mere alvorlig patologi, opfordre vi dem ofte til at opsøge deres egen læge og få en afklaring. Det kan være vi anbefaler, at de får blodprøver, scanning el. lig. og derfor beder deres egen læge med at organisere det.
Behandlingen gives i form af et enkelt homøopatisk lægemiddel, som vælges på baggrund af en grundig konsultation og en detaljeret analyse af din generelle fysiske, psykiske og mentale tilstand og dine specifikke symptomer.  Ved den første konsultation har homøopaten derfor brug for at finde ud af, hvordan du fungere og dine symptomer i detaljer og vil derfor spørge ind til dit liv, dine problemer og dit helbred. Du vil bl.a. blive spurgt om din nuværende sygdom/ symptomer, dine spisevaner, søvn, fordøjelse, følsomhed for vejr og vind, dit humør, dit temperament, din karakter, tidligere sygdomme, om de vigtigste hændelser i dit liv m. m.
Dvs. at ti forskellige mennesker, som lider af hovedpine og træthed vil hos en klassisk homøopat meget vel få ti forskellige lægemidler, da deres symptomer og almene tilstand er individuelle, og derfor bliver behandlet som sådan.

Der vil blive aftalt en ny tid til et opfølgende besøg hos homøopaten ca. 4 uger efter den første konsultation. Denne opfølgning varer ca. 1 time, her evaluerer patienten sammen med homøopaten den foregående måneds ændringer i sin tilstand ,sammenlignet med første konsultation. På baggrund af dette tilrettelægges det videre forløb. Hvor langt et homøopatisk behandlingsforløb bliver, afhænger af flere faktorer og aftales individuelt.

Da homøopatisk behandling styrker immunforsvaret til at bekæmpe den ubalance, som ses som ’sygdom’, kan symptomer forværres i kort tid, da immuforsvaret, ved hjælp af den homøopatiske medicin, mobilisere styrke til at bekæmpe den.
I et længere forløb, kan gamle symptomer komme tilbage, eller helt nye præsenterer sig, det kan være følelsmæssige, mentalt eller fysisk. Det kan ses som kroppen udrenser  hvad den ellers har holdt fast i.
Typisk vil du få mere energi, ro i dig selv og et bedre overordnet velbefindende.

Ja, klassisk homøopati er en af de mest sikre former for behandling, fordi lægemidlerne gives i en meget høj fortynding. Taget korrekt, er homøopatiske lægemidler sikre, de har ingen bivirkninger, og er ikke vanedannende.
Et upassende lægemiddel i en forkert dosering kan fremkalde uønskede reaktioner, derfor er det vigtigt at kontakte sin homøopat for at sikre en korrekt behandling, og hvis der er vedvarende symptomer eller forværring af symptomer.

Som mange andre mediciner, indeholder homøopatiske piller små mængder laktose eller sucrose. Det er vigtigt at kende til principperne omkring valg af  det homøopatisk lægemiddel og dosering for at undgå fejlbehandling.
Homøopataiske lægemidler produceres af godkendte specialiceret homøopatiske apoteker med høje kvalitetsstandarder.

Det er generelt sikkert at tage homøopatisk medicin under graviditeten, men tag kun homøopatisk medicin efter aftale med din homøopat.

Ja, selv spædbørn kan bruge homøopatiske lægemidler. Lægemidlet kan opløses i en smule vand.

Siden klassisk homøopati har klassisk homøopati vist sig virkningsfuld for millioner af mennesker i hele verden og den har ofte haft succes når andre former for medicinsk behandling svigtede.
Der er stor forskel på virkningen afhængig af hvilke homøopatiske lægemidler vi ordinerer og i hvilken styrke. Der foreligger desuden mange kontrollerede kliniske forsøg, der viser homøopatiske lægemidlers effekt på væv isoleret fra kroppen.
I de sidste årtier har der været mange positive rapporter i medicinske tidsskrifter om resultaterne af videnskabelig forskning i klassisk homøopati.
Bl.a. har en stor officiel undersøgelse foretaget af Swiss Health Technology Assessment (HTA) i 2010 vist, at homøopati er en effektiv, sikker og økonomisk forsvarlig behandlingsmetode. Se DSKH’s hjemmeside under ’Til Pressen’ for den fulde rapport.

Homøopati virker på mennesker og dyr. Der er flere og flere dyrlæger i Danmark, der anvender homøopatisk lægemidler i behandlingen af dyr.

Bogen ’Homeopathy for Farm and Garden’ af Vaikunthanath Das Kaviraj er den mest omfattende bog om homøopatisk behandling af planter. Vaikunthanath Das Kaviraj stor opmærksomhed i Australien og Afrika, hvor hans behandlingssytem har vist sig yderst effektivt alternativ til pesticider og sprøjtemidler både i have- og landbrug.

Såvel fysiske, emotionelle som mentale problemer behandles. Medlemmer af DSKH løser ofte problemer med allergi, astma og eksem, hormonelle forstyrrelser, hudproblemer,  forrdøjelsesproblemer, migræne, tilbagevendende infektioner,nervøsitet, lavt selvværd, eksamensangst og flyskræk, neurologiske lidelser, kronisk træthed, men også meget andet.

Klassisk homøopati egner sig til behandling af akutte og kroniske sygdomme, ved psykiske og fysiske problemer, for voksne og børn
Der er mange, som ikke kan hjælpes i almindelige sundhedssystem; kroniske lidelser, eller patienter med ’uforklarlige’ symptomer - fra akutte til kroniske problemer, fra specifikke sygdomme til diffuse tilstande, fra alvorlige diagnoser til lettere gener, fra depressioner og sorg til fobier og invaliderende angst.

Homøopati handler ikke om at stille en diagnose, men at behandler hele mennesket - holistisk. Et klassisk homøopatisk lægemiddel vælges til det enkelte individ, alt efter hvilket unikt symptombillede der tegner sig efter den indgående konsultation. Derfor har vi ikke lægemidler for diagnoser, men for det enkelte menneskes tilstand.

Alle grupper kan behandles med homøopati, da der altid tages udgangspunkt i hele mennesket og er ikke kun symptomer og diagnose.

Nej, men man skal være opmærksom på at en eventuel afslutning eller nedtrapning af anden behandling skal foregå i samråd med egen læge.

Det er vigtigt, at fortælle din homøopat, hvilken medicin og tilskudspræparater du tager under den første samtale. Især hvilke virkninger og bivirkninger du har oplevet ved præparaterne.
Dit homøopatiske lægemiddel bliver valgt på baggrund af og efter den omstændighed, at der også er andre medicinske påvirkninger.
Homøopatiske lægemidler interagere ikke med virkningen af almindelig medicin og erfaring fra hele verden viser, at når den homøopatiske behandling er succesfuld, kan være mulighed for, i samråd med egen læge, at gå ned i eller på sigt til at trappe helt ud af medicinen.

Nej. Når man fremstiller et homøopatisk lægemiddel udsættes det grundlæggende stof for en langvarig proces af potensering, dvs. fortynding og rystning. Giver man et homøopatisk middel til en gruppe raske mennesker, der ikke ved, hvad de får, vil de reagere ved at få ændringer af deres tilstand såvel fysisk som psykisk, der er specifikke for lige præcis dette middel. Det er sådan, vi ved, hvad de enkelte midler kan behandle.
Givet til en patient, som præsentere et lignende symptombillede, kan midlet virke helbredende. – Det symtombillede et middel kan skabe, kan det også helbrede.

Alle homøopatiske lægemidler skal opbevares i sin oprindelige emballage.
Har man tabt en pille, skal man ikke bruge den og den må heller ikke lægges tilbage i emballagen. Homøopatiske lægemidler må ikke udsættes for direkte lys og stærke lugte som f.eks. alm. tandpasta, pebermynte, parfume, æteriske olier (aromaterapi), mølkugler, mentolholdige inhalationslægemidler eller kamfersalve.

Det er vigtigt at følge den angivne dosering, som variere alt efter patientens tilstand og hvilken styrke /potensering din homøopat vælger at give dig.
Homøopatiske lægemidler skal ikke indtages i forbindelse med mad eller drikkelse, når man lige har røget, eller børstet tænder med almindelig tandpasta.
Indtag lægemidlet direkte i munden uden at røre ved det med fingrene og lad det opløses under tungen.

Man kan i nogle tilfælde opleve en lille forøgelse af symptomernes intensitet i starten af behandlingen. Dette klades førsteforværringer. De er et tegn på, at kroppens selvhelbredende kræfter starter med at arbejde. Har du spørgsmål i relation til dine reaktioner efter at have taget et homøopatisk lægemiddel, skal du kontakte din homøopat.

Homøopatiske lægemidler og homøopatiske husapoteker kan bestilles hos Homeoteket i København eller hos homøopatiske apoteker i udlandet. Din homøopat vil forklarer dig, hvordan du gør.
Vi anbefaler, at man kun tager homøopatiske lægemidler efter aftale med sin homøopat.

Nej. Homøopatiske lægemidler er baseret  bl.a. på planter, men også på mineraler eller animalske stoffer. Desuden er fremstillings processen meget anderledes end ved fremstilling af plantemedicin.

Nej. Bachs Blomstermedicin består af 38 blomsterudtræk,og de fremstilles på en helt anden måde end homøopatiske lægemidler.

Nej - Biopati er en blanding af forskellige naturmedicinske metoder, der blev udviklet i Danmark i 80'erne af Kurt W. Nielsen. Man behandler bl.a. med kost, vitamin- og mineraltilskud og immunterapi. Homøopatiske lægemidler bruges som komplekslægemidler (blanding af forskellige homøopatiske lægemidler) med den hensigt, at styrke et enkelt organ. Lægemidlerne er for det meste ikke afprøvet på raske mennesker og doserne meget hyppigere end i den klassiske homøopati, hvilket øger risikoen for uønskede reaktioner pga. overdosering.

Den 1. juni 2004 trådte lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere i kraft. Loven giver alternative behandlere, der opfylder nærmere fastsatte krav mulighed for at benytte titlen registreret alternativ behandler (RAB).
Registreringsordningen gælder for alternative behandlere, der udøver sundhedsmæssig virksomhed uden for det offentligt finansierede sundhedsvæsen, og som ikke er autoriseret til at udøve den pågældende virksomhed eller omfattet af Sundhedsstyrelsens tilsyn med den sundhedsfaglige behandling, der udføres af personer inden for sundhedsvæsenet, som fx klassiske homøopater, akupunktører og zoneterapeuter.
Formålet med registreringsordningen er at give brugere af alternativ behandling en bedre mulighed for at kunne identificere alternative behandlere, der opfylder en række faglige og uddannelsesmæssige krav, idet de registrerede alternative behandlere får en eneret til at benytte titlen registreret alternativ behandler (RAB). Kravene er fastsat af den forening, som den alternative behandler er registreret i, idet der dog i lovgivningen bl.a. er stillet minimumskrav vedrørende den uddannelsesmæssige baggrund og foreningens regelsæt for god klinisk praksis.
For klassiske homøopater er DANSK SELSKAB FOR KLASSISK HOMØOPATI den registrerende forening. Du kan læse mere om RAB ordningen og hvilke klassiske homøopater er RAB registreret på foreningens hjemmeside » www.homeopati.dk/

MSDKH betyder Medlem af Dansk Selskab for Klassisk Homøopati, brancheforeningen for klassiske homøopater.

Back To Top