Homøopati er kendetegnet ved at der findes mange flere lægemidler til en tilstand end inden for konventionel medicin og processen med at finde frem til hvilket der vil virke bedst for den enkelte, sker ud fra patientens individuelle symptombillede som skal passe til  der er beskrevet under et givent lægemiddel.

Homøopatiske midler er afprøvet på raske mennesker ifølge fastsatte kriterier, aldrig på dyr.

Lægemidlerne er stærkt fortyndede, er uden toksiske bivirkninger og kan også bruges af børn og gravide.

De talrige symptomer, som lægemidlet kan behandle, er kategoriserede i et såkaldt  repertorium. Repertoiret  giver homøopaten mulighed for at finde frem til det lægemiddel, som passer bedst til patientens specifikke symptombillede og konstitution.

Lægemidlerne er fremstillet af mineraler, planter, salte og substanser fra dyr. Derefter er de gennemgået en speciel  fortyndings og potenseringsproces, som fjerner de toxiske virkninger der kunne være i det oprindelige stof, men samtidig øger  stoffets stimulerende virkning på kroppen.

De homøopatiske lægemidler fremstilles af professionelle, farmaceutiske producenter.

De homøopatiske behandlings principper er baseret på naturlove og ændrer sig derfor aldrig, men homøopatien er  i konstant  udvikling idet nye lægemidler jævnligt kommer til.