Nyheder fra ind- og udland

15/04-2011

Antibiotika og homøopati

Resumé: Homøopati kan altså være mindst lige så effektiv som konventionel behandling af infektionssygdomme. Det kunne derfor være et effektivt førstehåndsvalg at bruge homøopati til behandling af virale og bakterielle infektionssygdomme og gemme antibiotikaen til tilstande, hvor der virkelig er brug for den.

(hele artiklen kan hentes her)

 

International advarsel

18. november 2009 var den 2. europæiske antibiotika-fokus-dag. The European Centre of Disease prevention and Control (ECDC) (europæisk center for sygdomsforebyggelse og -kontrol) advarer

om faren for antibiotika-resistens og tilråder meget mere ansvarlig brug af antibiotika ved behandling af infektionssygdomme (1). Antibiotika er uvirksomt ved virusinfektioner, og den børikke bruges til ukomplicerede, bakterielle infektioner såsom lette øre-, hals- og bihuleinfektioner.

(2).

ECDC og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer om, at smittefarlige mikro-organismer er blevet stadig mere resistente mod eksisterende antibiotika (3). Det har vist sig vanskeligt at finde

erstatningsprodukter. Regeringer og forskere verden over leder efter alternativer.

Antibiotika kan være kræftfremkaldende

Et finsk studie baseret på 3 millioner mennesker sammenligner en højere risiko for udvikling af kræft i prostata, bryst, lunger og tarm ved overdreven brug af antibiotika (4). Forskerne er fortsat usikre på, hvorvidt antibiotika er carcinogen og direkte fremkalder kræft, eller om kræften udvikles som et resultat af, at antibiotikaen forstyrrer kroppens beskyttende, mikrobiotiske tarmflora.

Homøopati - effektiv mod infektionssygdomme

Forskning har vist, at homøopati kan udgøre et effektivt alternativ til antibiotika ved en række infektionssygdomme, hvor man almindeligvis har benyttet den (5-13).

Ud af 500 patienter med problemer i øvre luftveje, fik 82% homøopatibrugere det bedre på 14 dage mod 67% traditionelt behandlede (10). I et andet studie med 169 børn havde homøopatibrugerne markant færre

symptomer og kortere sygdomsvarighed sammenlignet med andre børn (11). Deres forældre var altså væk fra arbejde i kortere tid.

Homøopati er effektiv til behandling af øreinfektioner hos børn (7-8). Over 70% havde ingen øreinfektioner efter homøopatisk behandling sammenlignet med 57% efter behandling med konventionelle midler (8). Ud af

230 børn fik de homøopatisk behandlede børn det bedre 2,4 gange hurtigere end de andre (7).

Tre undersøgelser viser, at homøopati er mindst lige så effektiv som konventionel behandling af bihuleinfektioner (5, 12-13).

Patienter i homøopatisk behandling behøver sjældnere antibiotika. Desuden ses der ingen komplikationer.

Homøopati er ikke blot effektiv og skaber ikke antibiotika-resistens, den har osse vist sig at kunne blive en mere effektiv løsning ift. økonomi (14-16).

Resumé: Homøopati kan altså være mindst lige så effektiv som konventionel behandling af infektionssygdomme. Det kunne derfor være et effektivt førstehåndsvalg at bruge homøopati til behandling af virale og bakterielle infektionssygdomme og gemme antibiotikaen til tilstande, hvor der virkelig er brug for den.